Jobb och utbildning – Sambandet mellan dessa

När du gör ditt val för din utbildning som student under ett antal år baseras detta oftast på hur mycket du vill tjäna när du är klar, samt vilket intresse som du har för ett framtida arbete och karriär i livet. Det finns ett klart samband mellan jobb och utbildning, likväl som det finns ett samband mellan olika utbildningar och vad det kapple-256263_1280ommer att kosta dig att få denna utbildning. Här handlar det då mest om att akademiska utbildningar kommer att medföra större utgifter, längre tid för din utbildning samt då även högre studielån. När det gäller mer praktiska yrkesutbildningar inom marknadsföring, Internet, produktion och affär brukar du däremot kunna komma billigare undan och få en kortare utbildningstid.

Vad detta betyder i klartext kan de flesta räkna ut. När du satsar på en högre utbildning som tar längre tid kommer det att kosta mer, men om du får det arbete som du önskar kommer du även att få en högre lön. Om du väljer en lägre utbildning kommer du inte att behöva satsa samma kapital, men du kommer heller inte att få det mest högavlönade arbete som du kan tänka dig. Här handlar det även om att på ett ekonomiskt sätt bedöma om ditt val av utbildning kommer att vara en fördel i längden. Många har dragit på sig höga studielån som ska betalas, och då kan det vara jobbigt under de första åren att få alla pengar att räcka till även vid ett högavlönat arbete.

Det finns naturligtvis även jobb inom det som kallas kortare och enklare utbildningar som ger en relativt hög lön. Här kan vi ta rörmokare, elektriker och byggarbetare som exempel. Idag har dessa arbetsgrupper en ganska bra avkastning och lön när de ställs i jämförelse vad en yrkesutbildning kostar i motsats till en akademisk utbildning. Ofta är det dock som sagt det egna intresset som styr, och blir det som avgör vilken utbildning som du väljer.